SKRATT

Publicerad: 8 jul, 2023
Bubblande skratt - Mia Skimmerstrand - Andlig Coach

SKRATT

 – Minns du när du skrattade sist? Kommer du ihåg känslan i kroppen? Kändes det som bubblande läsk i kroppen? Minns du vad du kände efteråt? Det krävs på många sätt ett mod att skratta så som världen ser ut. Fokuset är ju ofta inte på det som är kul och underhållande utan på det som är tungt, svårt och inte fungerar. Charlie Chaplins filmer visar att det går att skratta åt det som är svårt och många gånger obegripligt. I skrattet uppstår plötsligt ett skifte och vi kan titta på samma händelse med nya ögon. Det betyder inte att livet alltid blir enklare. Dock kan skrattet som passerar genom kroppen släppa på livsspänningarna i stunden. Ett barn ler eller skrattar i genomsnitt 400 gånger per dag och en vuxen 15 gånger. Vilken skillnad! Det sägs att kvinnor skrattar eller ler mer än män varje dag. När tappade vi skrattet? Vi kanske har skaffat oss en bild av hur det är att vara vuxen? Såg du många vuxna skratta när du växte upp? I livets virrvarr kanske vi tappat kontakten med det som är roligt och lite tokigt i livet? Många av oss har tagit på oss ett ”vuxenansvar” som innebär att vi inte får ha allt för kul för då verkar vi ansvarslösa.

Låtsas skratta

Det går faktiskt att fejka skratt. Jag var med på en filminspelning där en hel publik skulle skratta. I flera dagar funderar produktionsledningen, vem de skulle bjuda in för att få publiken att skratta, en komiker? Det slutade med att de inte hittade någon så de placerade en teammedlem i salongen som började skratta och efter en stund så skrattade alla helt hysteriskt. Skratt är smittsamt. En gång gick jag även på skrattyoga, under en period där jag utmanade mig själv och testade min bekvämlighetszon. Det kändes så jobbigt att gå dit, jag kände ingen där och det var märkligt och obekvämt. Fast efter en stund så skrattade jag så mycket att jag svettades och hade träningsvärk i magen i flera dagar efteråt. Skratt engagerar alla muskler i kroppen, man kan se det som en inre joggingtur. Om det känns svårt att skratta, testa att le. Ett leende från öra till öra kommer att påverka ditt välmående. Varje gång du ler ställer du till med en feelgoodfest i hjärnan.

Skrattets effekt

Denna feelgoodfest börjar med att neuropeptider frigörs, det är molekyler som hjälper neuronerna att kommunicera. När dessa aktiveras börjar vi producera hormoner som dopamin, serotonin och endorfiner. Dopamin sänker stressnivåerna, serotonin gör oss gladare och endorfiner är smärtstillande. Det är inte så konstigt att ett leende gör oss gladare! Skratt får oss att sänka våra stressnivåer, vi blir helt enkelt mer avslappnade! Immunförsvaret stärks och våra relationer blir starkare när vi skrattar och ler. Vi får ett närmare band till andra och det är viktigt för vår hälsa och välmående.

Humor

Humor kan verkligen vara olika. Alla har inte samma humor och i den gemensamma humorn dras vi till varandra. Jag minns när jag och min man passerade en biograf och det var en fransk film och min man sa Tomt Hot med fransk accent och sedan när vi insåg att den faktiskt hette just Tomt Hot utan fransk accent, skrattade vi hysteriskt. Idag kan vi säga Tomt Hot med fransk accent och börja skratta, kroppen minns, en intern humor mellan mig och min man. Jag minns när min pappa hade fått stroke och afasi och inte skrattat en enda gång under sin sjukdom. Vi såg en amerikansk film där det var en biljakt i San Fransisco där de flög över alla kullar och min pappa började skratta så mycket. Han kunde inte sluta skratta, som om allt skratt som sjukdomen trängt bort kom fram som en vulkan. Till slut skrattade vi alla så mycket att tårarna sprutade, det är ett underbart minne som jag bär med mig i mitt hjärta för alltid. Skratt får oss att komma nära och är en direkt kanal till vår källa. Livet går ut på att ha roligt, uppskatta livet och att skratta mycket.

Skrattdag

Vi skulle kanske alla behöva ta oss en skrattdag då och då. Speciellt när livet pressar på och inte alltid är så lätt och glädjefyllt. Vi behöver själva bjuda in till skrattet när inte livet automatiskt kommer med det. Jag har en vän som har ett underbart och smittsamt skratt och när livet känns tungt så bokar jag in en stund att ses för jag vet att när hon börjar skratta så kommer skrattet lättare även för mig. Efter vår stund tillsammans känns livet inte längre tungt och svårt. När min dotter känner sig låg sätter hon på ett avsnitt av Vänner, detta får henne på härligt humör igen. Det finns idag en Världsskrattdag som lanserades 1998 av indiern Madan Kataria, som skrivit böcker om skrattyoga. Denna dag vill uppmana människor att skratta mera och infaller den första söndagen i maj varje år.

Livets stötdämpare

Det finns en film med Robin Williams där han spelar läkaren Patch Adams som bygger på en sann historia om en läkare som ansåg att humor är bästa medicinen. Han gjorde nästan vad som helst för att få sina patienter att skratta. Vid sjukdom och när livet utmanar oss extra mycket kan skratt vara som en stötdämpare. Precis som en stötdämpare på en bil, kan skratt göra livets gropigheter något lättare. Skrattet kan fånga upp oss som ett skyddsnät på en cirkus eller som en studsmatta som får oss att studsa upp och ner. Skrattet kan sätta igång en kittlande känsla i kroppen som bidrar till glädje och även läkning. På många sjukhus där barn och ungdomar spenderar mycket tid finns idag sjukhusclowner som inspirerats av läkaren Patch Adams. Humor och skratt dämpar rädsla och stress. Det finns en växande forskning hur skratt påverkar den fysiologiska hälsan och även vilken effekt sjukhusclownernas arbete har.

Glädjeskratt

Glädje är en andlig väg för ju mer du lär dig om glädjen och lyckan desto mer upptäcker du vem du är och vad som är viktigt i livet. Vi tror att vi behöver förtjäna glädje och lycka. Det har blivit som en tokig tankevurpa för den leder bara till smärta och skuld. Glädje är ett naturligt tillstånd för din själ, inget du behöver uppnå utan något du bara kan acceptera. Vi letar gärna efter glädjen och lyckan utanför oss själva, när vi själva bär på kraften. Viljan finns alltid hos oss själva, inte hos någon annan. Du kan bestämma dig för att le och sedan börjar din kropp hjälpa dig genom att sätta igång alla härliga hormoner i din kropp som får dig att må bra, visst är det häftigt? Det är ju inte den första tanken som dyker upp när jag känner mig låg men vetskapen om att jag har denna förmåga är ju så magisk. Ju mer jag blir påmind om denna förmåga desto större chans, när jag känner mig låg, att den där tanken, börja le, dyker upp. Det är svårt att vara ett offer och samtidigt vara lycklig.

Skratt och andlighet

All andlig praktik, meditation, bön, yoga, förlåtelse, är för att hjälpa oss att släppa taget om det som blockerar vår medvetenhet om lycka och glädje som är vårt naturliga tillstånd.  Att acceptera vårt Sanna Själv är att inse att själen är glädje och lycka. Vi behöver släppa att vi kom hit för att vara normala. Du kom hit för att vara DU! Så använd din humor och din härliga personlighet ofta och mycket. Glädjen kommer när du släpper rädslan. Glädje betyder inte att det inte finns sorg, det betyder att du har kapaciteten att älska och läka din sorg. Glädjen finns i hjärtat, den är alltid med dig. Evig lycka och glädje är baserad på grundtilliten att ditt liv inte händer mot dig utan för dig. Glädje och lycka är bara en tanke bort, precis som skrattet. Glädje är vårt andliga DNA och är mycket mer än bara positivt tänkande. Den existerar vare sig du är i ett positivt sinnelag eller ej. När du glömt vem du är har du glömt vad glädje och lycka är. Ibland väntar vi på att få skratta och känna glädje för vi tror att vi behöver förtjäna den, arbeta för den, betala för den. Glädje är gratis och när du kan släppa tanken att den behöver förtjänas och verkligen förstår detta kommer du inte längre känna skuld av att vara glad, skratta och känna glädje. Egot vill alltid försöka få dig att köpa eller fixa dig lycklig. Din själ är redan glad och lycklig. Du behöver inte göra något när du redan har det. Ta med dig denna tanke och påminn dig själv om att din själ, den du verkligen är, är redan glad och lycklig. Det är bara massa tankar som har förvirrat oss alla att tro något annat. Så låt ditt skratt leda dig att känna mer glädje och lätthet i ditt liv. Skratta mycket och ofta för det är inte bara hälsosamt, det får dig att känna dig mer levande och du börjar stråla livselixir som påverkar alla.  

Sök och finn
Följ mig gärna!

Tidigare tankar och funderingar

VATTEN

VATTEN

VATTEN - Där det finns vatten finns det liv. När vi skapas från en liten cell till människa låg vi i vatten. I vår...

läs mer
MIRAKEL

MIRAKEL

MIRAKEL - Ett mirakel eller ett under är en oväntad händelse som inte kan förklaras. Ett mirakel betraktas ofta som...

läs mer
LÄNGTA

LÄNGTA

LÄNGTA - Åhhh, detta härliga ord längta, som är ännu härligare på engelska longing, väcker något inom mig. Allt börjar...

läs mer