LYCKA

Publicerad: 8 okt, 2022
Lycka - Tankar - Mia Skimmerstrand - Andlig Coach

LYCKA

 – Alla vill vara lyckliga! Det är ju därför vi är här, vi vill känna och uppleva lycka och vi strävar hela tiden efter att vara lyckliga. Det är kanske den största gemensamma nämnaren som vi har som människor, vi vill alla vara lyckliga. Hela livet söker vi och letar efter lyckan. Ibland får vi en glimt av den och då kan vi nästan bli rädda att vi skall förlora den så vi vågar inte riktigt njuta av den, får jag lov att vara lycklig?!?

Jag fick ett nytt förhållningsätt till lycka när jag läste Robert Holdens bok Be Happy. Den bygger på ett projekt som heter ”The Happiness Project”. BBC gjorde till och med en dokumentär om projektet och forskare bjöds in för att studera och komma fram till slutsatser.

Robert Holden säger att lycka är en andlig väg. Ju mer som du lär dig om sann lycka, desto mer upptäcker du sanningen om vem du är, vad som är viktigt och vad ditt liv är till för. Din definition av lycka påverkar alla viktiga beslut i ditt liv. Robert Holden pratar om tre typer av lycka.
·      Njutning –  sensorisk lycka.
·      Tillfredsställelse – beror på omständigheter.
·      Glädje – lycka utan anledning, som är den verkliga lyckan.

När du följer det som ger dig glädje kommer du att njuta mer av livet. Glädje framkallar inte ett sug efter mer, för det räcker med glädjen. Om man inte odlar eller underhåller sin relation till glädje kommer ingen mängd av nöje eller tillfredställelse någonsin vara tillräcklig.

Så vad är lycka? Att söka efter lycka är inte detsamma som att hitta lyckan. Lyckan finns ingenstans för lyckan är här. Ingenting står mellan dig och din lycka. Jakten på lyckan misslyckas eftersom lyckan inte finns utanför dig. Lyckan finns inte i saker, lyckan finns i dig. Lycka är ett beslut som bara du kan ta. Lyckan kommer inte och går utan det är din inställning till lycka som kommer och går.

När du verkligen är lycklig är du dig själv. Att göra ett helhjärtat engagemang för att vara lycklig är en kraftfull medicin. Så hur kan du veta att du följer din glädje?
·      Du känner dig levande.
·      Du gör det som du älskar.
·      Du är medveten.
·      Du känner att du är på rätt plats, på rätt väg.
·      Du känner att du uttrycker dig som den du verkligen är.

Du kan använda glädjen som din kompass och göra glädjen till din livsväg. Människor som följer sin glädje upptäcker sin kreativitet och talang och inspirerar andra och världen.

Ett sätt att se på lycka är att det är din naturliga GPS. När du verkligen är lycklig är det ett säkert tecken på att du följer din glädje och att du lever ett autentiskt liv. Syftet med lycka är att hjälpa dig att vara autentisk. Det är omöjligt att vara glad och inte vara autentisk. Lyckan hjälper dig att bli ännu mer av ditt sanna jag. Sann lycka är en inre kraft, den är helt naturlig, helande och alltid tillgänglig.

När man forskat på vad som avgör lycka kom man fram till att det är 50% genetiskt, 40% personliga val och 10% livsförhållandet. Slutsatsen blev att ingenting i världen kan göra dig lycklig, men allt i världen kan uppmuntra dig att vara lycklig. Precis som ingenting i världen kan göra dig ledsen, men allt i världen kan uppmuntra dig att vara ledsen. Valet, det verkliga valet vilar alltid på dig.

Nyckeln till lycka är att förstå att det egentligen inte är världens uppgift att göra dig lycklig. Det är inte din partner, ditt jobb, dina föräldrar eller dina barns uppgift. Detta tog väldigt lång tid för mig att verkligen förstå. Så vänta inte på att världen skall göra dig lycklig, fortsätt att njuta av ditt liv. Pengar och relationer kan uppmuntra lycka men kan inte ge dig lycka.

En undersökning som man gjort visar att människor som varit i ett lyckligt förhållande, äktenskap eller jobb redan var lyckliga. De var redan lyckliga innan de hittade jobbet, kom in i förhållande eller äktenskapet. Man kan säga att lycka bestämmer vår förmåga att leva ett liv väl levt. Vissa människor jagar lycka, andra människor väljer lycka.

Om vi går tillbaka till forskningen, det som avgör lycka, genetik 50%, personliga val 40% och livsförhållande 10% så påverkas våra gener av våra personliga val, av vår egen personliga mentala attityd. Man kan därför säga att 90% är ett val och att 10% är omständigheter. Vilket gör att lycka är ett beslut, ett beslut som vi kan fatta.

När vi väljer att vara lyckliga snarare än att jaga lycka ger vi oss möjlighet att njuta av våra liv mer nu snarare än någon gång i framtiden. Vi kan helt enkelt välja att njuta av vår dag idag. Lycka är en resa utan avstånd. Jag har upptäckt att min lycka är en direkt återspegling av hur snabbt jag skiftar min uppfattning av rädsla till kärlek. När det som känns bra får ta  ett större utrymme i mitt liv känner jag mig lyckligare.

Dr David Hamilton har forskat på vänlighet i förhållande till lycka. När vi är snälla tenderar vi att känna oss lyckligare. När du är snäll producerar du serotonin, dopamin och de är antidepressiva. Vi höjer hjärnans naturliga morfin och heroin, vi blir liksom lite höga. Så när du är snäll gör du din hjärna glad! Biologiskt sätt gör du även ditt hjärta gladare, eftersom hormonet oxytocin produceras, vilket gör att dina artärer expanderar. Detta betyder att ditt hjärtat inte behöver trycka lika hårt för att pumpa blodet och biverkningen är en sänkning av blodtrycket. Så vänlighet är hjärtskyddande! När du är snäll gör det ditt sinne gladare, din hjärna och ditt hjärta gladare. Det tredje som händer när du är gladare är att ditt nervsystem tonar ner inflammation i kroppen, vilket är en av de största orsakerna till åldrande. När vi mår bra och vill gott så blir det som en god cirkel.

Lyckan bor i dig, har alltid bott i dig och den finns i dig. Du behöver inte skapa lycka, börja med att skrapa bort lager av press/stress och to-do-listor. Börja med att göra något idag som ger dig glädje och följ den känslan, se vad den gör och var den för dig. Hur den kanske sprider sig till andra genom ditt leende eller en vänlig handling eller några snälla ord.

Låt glädjen blir din kompass i livet, då kommer lyckan helt naturligt.

Jag önskar dig en dag fylld av glädje och många skratt! Låt dig fyllas av glädjerus, känn dig vänlig och snäll, känn hur det påverkar din kropp och din själ. Så förändras vi och världen!

Sök och finn
Följ mig gärna!

Tidigare tankar och funderingar

INTUITION

INTUITION

INTUITION - Vi har alla tillgång till intuitionen som är den fantastiska förmågan att bara veta. När vi är i kontakt...

läs mer
MÖTEN

MÖTEN

MÖTEN - Vad går livet ut på? Vad är det som är viktigt i livet? Går du kanske runt med samma funderingar som jag gör?...

läs mer
KÄNSLOR

KÄNSLOR

KÄNSLOR - Så många gånger som jag sagt till mig själv, måste jag känna så mycket hela tiden. Ibland har känslorna...

läs mer