KÄNSLOR

Publicerad: 8 aug, 2022
Känslor - Andlig Coaching - Mia Skimmerstrand

KÄNSLOR

 – Så många gånger som jag sagt till mig själv, måste jag känna så mycket hela tiden. Ibland har känslorna nästan fått mig omkull och jag har undrat, är det bara jag som känner så här och så mycket? Fördelen med att fylla år är att jag får ett till år av livskunskap. Med alla dessa år har jag fått en större förståelse för mig själv och de känslor som jag upplever och som passerar genom mig. Jag har också förstått att alla känner olika och att vi upplever livet och situationer väldigt olika, vilket jag inte alls kunde förstå när jag var yngre.

Idag känner jag tacksamhet att jag har förmågan att känna och som min yngsta dotter sa till mig, ”mamma jag tror att vi människor är på den här planeten för att känna”. Det kan jag verkligen skriva under på, att vara en själ i en människoform ger oss förmånen och förmågan att känna. Det kanske är så att när vi inte längre är i denna form, att det är just att känna som vi kommer sakna mest? Känslorna är kanske det mest fantastiska med att vara människa? För utan känslor skulle vi inte kunna känna, uppleva och ge kärlek som är en av de största drivkrafterna.

Under många år tryckte jag ner och bort mina känslor, vilket var så naturligt att göra att jag inte ens tänkte eller funderade på det. ”Känn inte så mycket, måste du känna så mycket, sluta bara att känna” var en del av det som jag växte upp med. Att vara förälder till ett barn med många och mycket känslor är en utmaning, något jag själv fått uppleva. Numera har jag förståelse för de där orden och att de troligtvis är ord som generationen innan också uttryckte.

Vi är rädd för känslor, för känslor kan få oss att tappa kontrollen och fotfästet och det väcker framför allt känslor hos andra. Känslor som de kanske inte heller vill känna, uppleva eller vet hur de skall hantera för de har inte heller tillåtits att känna. Det är svårt att ”vara” med någon som känner när vi själva inte tillåtit oss själva att känna, det verkar ju helt logiskt nu när jag skriver det. Det krävs en viss trygghet att våga känna, samt att känna känslan helt ut, inte stoppa den utan låta den få ta sin plats så att den sedan kan få lov att ebba ut.

Tänk på ett litet barn som utrycker precis vad det känner, det svänger snabbt och mycket. Ofta vill vi vara där och stoppa eller förändra känslan, det hör liksom till, vi vill att alla skall vara glada, att det skall kännas lugnt och skönt. Fast får känslan bara vara, inte slätas över, inte bedömas utan bara vara så är den ju över efter en stund, den fastnar inte någonstans i vårt energisystem.

Nu låter det som om jag bara säger att känslor är jobbiga och besvärliga och det är ofta så vi bedömer våra känslor. Det här är okej och det här är inte okej. Tänk om allt bara var okej, oavsett vilken känsla och vad känslan uttrycker, hur skulle allt vara och kännas då?

Det finns många sätt att fly från sina känslor och vi tar alla till lite olika strategier. Det kan vara allt från att dricka alkohol, ta droger, ha sex, shoppa, äta för mycket, inte äta alls, jobba för mycket, ta upp sin mobil och scrolla in i en annan verklighet, sträcktitta på en tv-serie med mera. Allt det där som inte känns som ett missbruk men som ändå får oss att ”numb out” bedöva oss, så att vi inte behöver känna helt och fullt ut.

Om vi istället för att fly, stannar helt i känslan oavsett vilken känsla det är och upplever den fullt ut i 90 sekunder. Om vi är fullständigt närvarande med den så ebbar den ut efter 90 sekunder och den kommer aldrig tillbaka med samma kraft igen. 90 sekunder kan verka som en kort tid fast kännas som en evighet och är oerhört långt när vi känner obehag. Om du har kraftig ångest, behöver du vara med en terapeut för att klara av att stanna kvar i 90 sekunder, ta hjälp om du behöver. Börja och testa en känsla som inte är så ”stor och kraftfull” första gången, se och upplev hur känslotillståndet skiftar efter 90 sekunder.

De vanligaste känslorna vi känner är: ledsamhet, skam, hjälplöshet, ilska, förlägenhet, besvikelse, frustration och sårbarhet. När vi känner känslan kan vi göra ett val, vi kan välja att inte låta den få skapa ett drama. Det gäller att vara närvarande och observera känslan som dyker upp och göra valet att kliva fullt in i känslan och stanna med den i 90 sekunder. Helt enkelt stå ansikte mot ansikte med känslan. Du kan ta dig förbi känslan genom att verkligen se den. Du exponerar dig för känslan och all osäkerhet som den kommer med på en och samma gång, vilket är en enorm utmaning och samtidigt det mest utvecklande du kan göra.

Så här långt har livet lärt mig fem saker om mina känslor:

1.    Att jag behöver vara ärlig med hur jag känner – Jag tror inte att vi kan vara riktigt lyckliga om vi inte är sanna när vi är olyckliga.

2.   Att det egentligen inte finns negativa känslor – ”Dålig”  är inte en känsla, det är en bedömning.

3.   Att jag kan öva mig på att praktisera den gyllene regeln – Behandla varje känsla med kärlek och respekt.

4.   Att känslor är en läkningsprocess – En känsla har bara en ambition i livet och det är att den vill kännas.

5.    Att vara med min känsla – Inom Buddhismen säger man ”Jag är med (känslan).” Jag är med ilska/ jag är med besvikelse. Känslan är den jag är med, den är inte min identitet.

Låt det som du känner få lov att vara i fokus och hantera din känsla, det som du känner att en yttre omständighet triggat i dig. En situation dyker upp och nu känner jag så här och jag accepterar att känslan finns här hos mig nu. Förstå, känna igen och hantera/vara med min känsla. Det fina med detta är att du redan är på väg att utvecklas och förändras i den sekunden som du har accepterat att du känner.

Ett annat sätt att närma sig känslan är att vara som en nyfiken detektiv eller journalist, helt enkelt intervjua känslan.

Första delen: Budskap – Identifiera budskapet, vad vill den här känslan förmedla, vad försöker den säga/berätta för mig?

Andra delen: Lärdom/lektion – Vad försöker känslan lära mig? ”Frustration, vad är lärdomen?”

Tredje delen: Gåva – Vad är gåvan med den här känslan, av den här upplevelsen som jag har och känner?

Fjärde delen: Läkning – Möta varje känsla med kärlek och respekt – Acceptera känslan – Först nu när jag accepterar känslan, kan jag släppa taget om den.

Känsla = emotion = e+motion = rörelse. När du kan acceptera dina känslor – emotions – inte identifiera dig med dem utan låter de vara som en rörelse genom dig kommer du till en ny nivå av upplevelse.

Det är kanske för att det är sommar och jag upplever vatten och är nära vatten som dessa tankar väcks, att känslor är som ett hav. Ibland stormar det, ibland är det spegelblankt och precis som ett hav lika fascinerande. Under ytan är det alltid lugnt och det är den vi verkligen är. Så dyk ner under ytan en stund när känslorna stormar och kom sedan upp och titta på känslan.

Eller passa på att bjuda in känslan på en kopp te eller en somrig smoothie och prata med den en stund? Omfamna den och låt den bli en vän, det är allt den alltid önskat, att få din uppmärksamhet och vara tillsammans med dig.

Sök och finn
Följ mig gärna!

Tidigare tankar och funderingar

HOPPSAN

HOPPSAN

HOPPSAN - Det är något speciellt med ordet hoppsan. Det är ett ord som följt med mig länge och som jag tycker om att...

läs mer
LYS

LYS

LYS - Hur mycket påverkar månaden och årstiden som vi föds i? Påverkar detta våra karaktärer? Jag föddes när det var...

läs mer
INTUITION

INTUITION

INTUITION - Vi har alla tillgång till intuitionen som är den fantastiska förmågan att bara veta. När vi är i kontakt...

läs mer