TÄNK

Publicerad: 8 jun, 2022
Tankemoln - Andlig Coaching - Mia Skimmerstrand - Andlig Coach

TÄNK

 – Tänk tanken att det är du som tänker tanken. Visst är det lite hissnande? Det sägs att vi tänker ca 65.000 tankar per dag, av dessa är ca 90% upprepande tankar, dvs samma tankar som dagen innan och ca 80% av tankarna är negativa, hur man nu lyckats räkna ut detta?

Louise Hay som är en stor inspiratör för mig har berättat att när hon hörde  att om du är villig att ändra dina tankar kan du ändra ditt liv. Det kan väl inte vara riktigt och stämma, tänkte hon? Dessa ord blev starten på hennes andliga resa.

Hur kan vi ändra våra tankar? Vi behöver inte ändra våra tankar utan vår relation till våra tankar. Påminn dig själv om att du är tänkaren av dina tankar, kraften finns hos tänkaren inte tanken.

När jag har väldigt många tankar så kan jag ibland få en bild av en popcornkastrull där tankarna poppar snabbare och snabbare. När tankarna är lite lugnare är det som om jag ligger på en badmadrass och tankarna är som molnen som passerar på himlen. Det finns även stunder då jag inte alls hänger med i mina tankar och då kan jag nästan se tankarna som en bergodalbana. Det är hissnade hur fort det går och hur det svänger både hit och dit. Hur ser du på dina tankar? Ser de likadana ut eller förändras de?

Ett sätt att titta på och filtrera sina tankar är att ta dem i olika steg.

Börja med steg ett – att du inte är dina tankar.
Håll dina tankar på avstånd och iaktta dem som typ vågor och se vilken effekt de har och får.

Steg två – skjut inte bort de negativa tankarna, det blir bara värre.
Det går inte att stänga av mörkret men du kan tända ett ljus, se om du kan hitta en skönare tanke.

Steg tre – välj dina tankar.
Detta kan vara svårt i början, att ständigt öva gör det möjligt. Påminn dig själv om att tankar är som föda för sinnet, en vana och ett val av de tankar du konsumerar. Du kan alltid börja en ny vana av tankar.

Och sedan steg fyra – observera och titta på tanken.
I vissa situationer kan det kännas svårt att välja tankar så iaktta istället bara de tankar som dyker upp. Döm eller kritisera inte, utan bara titta på tanken och börja observera den. Ge dig själv en stund på kvällen och reflektera över dagens tankar och känslor och se hur de påverkat dig.
Det här är en början till att skapa en relation till våra tankar.

Ibland väljer jag att stanna upp och checka in med mig själv under dagen. Jag uppmärksammar vad jag har för tanke, vad den ger för känsla i min kropp och hur jag mår precis just nu. Det är intressant och spännande att se hur en tanke kan få mig att känna och må. Om jag väljer en annan tanke så kan jag känna och må på ett helt annat sätt.

Det finns egentligen varken negativa eller positiva tankar, de är bara tankar, det är ju jag som gör en bedömning vad jag tycker att tanken är. Om jag nu delar in mina tankar på detta sätt är tydligt att de negativa tankarna vanligtvis hörs så mycket mer än det positiva. De negativa har en mer varnande röst och verkar större. De positiva kan ge en mild och nästan viskande röst som lätt förbises. Negativa tankarna finns bland annat för att skydda oss, vi människor är programmerade för att hitta och upptäcka eventuella faror, ett sätt för oss att överleva som art. När jag upplever att jag har fler negativa tankar än positiva kan jag lyfta fram de positiva tankarna så att de blir lite tydligare. Helt enkelt låta de få ta större plats och utrymme bland alla tankar som snurrar runt, eftersom jag märker att hur jag mår påverkas av mina tankar.

Har du märkt att när du tänker en tanke så verkar det blir fler av samma  tanke, eller samma sort? Det är som du har en förväntan och en dominerande tanke och den dyker upp om och om igen. Tillslut kan det kännas att eftersom jag tänker den här tanken så måste den vara sann. På ett sätt kan man säga att en övertygelse är en tanke som du fortsätter att tänka och praktisera. När en tanke dyker upp kan du välja om du vill identifiera dig med den eller bara titta på den. Du kan välja att inte ge den din kraft och uppmärksamhet, den behöver inte bli en ”sanning” för dig.

Tänk om vi skulle se och höra vad andra tänker och tänk om någon skulle höra det som jag tänker, hjälp!?! Går alla omkring med ett tjattrande i huvudet hela dagen? Vem är det som tjattrar där inne egentligen? Om vi skulle börja räkna eller uppmärksamma alla dömande tankar vi har? Hur lätt en dömande tanke leder till nästa dömande tanke och plötsligt så dömer vi oss själva för att vi tänkte en dömande tanke. Loopen är igång och den känslan är ju inte så skön och härlig i kroppen.

Tänk tanken, hur skulle livet vara om jag inte dömde mig själv, någon annan eller någonting? Hur är det att vara jag när jag inte dömer? Vilken känsla dyker upp i kroppen när du tänker den tanken? Och det är ju också bara en tanke, allt är bara en tanke bort. Jag kan välja att utforska en tanke vilket leder till en annan känsla och upplevelse. Visst är det häftigt!

Av nu alla dessa tankar som jag har haft om tanken, ta med dig denna tanke i dag, du inte är dina tankar. Marinera den tanken en stund, du är tänkaren av dina tankar och du kan alltid välja en annan tanke.

När du väljer en annan tanke kan något nytt hända inom dig och även i ditt liv. Prova och se, detta är riktig TankePower!

Ha en riktigt härlig dag fylld av tankar som svävar omkring som moln mellan solstrålarna!

Sök och finn
Följ mig gärna!

Tidigare tankar och funderingar

HOPPSAN

HOPPSAN

HOPPSAN - Det är något speciellt med ordet hoppsan. Det är ett ord som följt med mig länge och som jag tycker om att...

läs mer
LYS

LYS

LYS - Hur mycket påverkar månaden och årstiden som vi föds i? Påverkar detta våra karaktärer? Jag föddes när det var...

läs mer
INTUITION

INTUITION

INTUITION - Vi har alla tillgång till intuitionen som är den fantastiska förmågan att bara veta. När vi är i kontakt...

läs mer