LYS

Publicerad: 8 dec, 2022
LYS - Mia Skimmerstrand - Andlig Coach

LYS

– Hur mycket påverkar månaden och årstiden som vi föds i? Påverkar detta våra karaktärer? Jag föddes när det var vinter, den mörka årstiden med kyla och med en förlossning där det var tveksamt om jag ens skulle göra entré på jorden. På vilket sätt har mörkret och kylan påverkat mig? Har det varit lättare eller svårare för mig att närma mig mitt eget mörker och ljus? Jag har också fötts i ett land, kanske även du, där det stora delar av året är mörkt. Vilken skillnad hade det gjort om vi hade fötts i ett land med mycket sol och värme? Det finns ju inga klara och tydliga svar på detta, det är mer som en spännande tanke att ta med sig och fundera kring om man gillar att fundera. Samtidigt tror jag att själen väljer och på det sättet så är det ju precis som det skall vara. Jag kan landa i den känslan när tankarna drar iväg i mitt sökande efter svar.

Jag har fascinerats av ljus och skimmer i hela mitt liv. Jag kan erkänna att det också skrämt mig och att det varit enklare för mig att dra mig mot mörkret i tanken. Det finns något igenkännande i mörkret, kanske för att jag just föddes under en mörk årstid. Det kan också vara en del av den som jag är eller är helt enkelt en väldigt mänsklig egenskap som många av oss delar? Varför finns det en rädsla för ljuset? En rädsla att synas, lysa och stråla sin kraft?

Jag tänker på Marianne Williamsons ord från hennes bok ”Åter till kärleken” som så fint sätter ord på vår rädsla och vårt ljus:

“Vår djupaste rädsla är inte att vi är otillräckliga.
Vår djupaste rädsla är att vi är omåttligt kraftfulla.
Det är vårt ljus, inte vårt mörker som skrämmer oss mest.
Vi frågar oss själva, hur skulle jag kunna vara genial, underbar, begåvad, fantastisk?
I själva verket, varför skulle du inte vara det?
Att du låtsas vara liten hjälper inte världen.
Det finns inget upplyst i att krympa för att andra människor inte ska känna sig osäkra i din närhet.
Vi är alla avsedda att lysa som barn gör.
Vi föddes för att manifestera vår fulla potential som bor inom oss.
Den finns inte bara i några av oss. Den finns i var och en!
Och då vi låter vårt eget ljus lysa, ger vi omedvetet andra människor tillåtelse att göra samma sak.
När vi är befriade från vår egen rädsla, befriar vår närvaro automatiskt andra.”

När jag möter barn som nyligen fötts upplever jag att jag kan se ljuset glimma till i deras ögonen. Jag upplever storheten hos själen som har anlänt. Jag möter även människor som har levt ett tag och fortfarande har kvar det där glimret i ögonen. Jag kan känna deras närvaro och att de är i kontakt med sin livskraft. Det sägs att ögonen är själens spegel. Enligt kinesisk medicin utstrålar ögonen själen och själen lyser när vi är i vårt sanna jag. Att titta in i sina ögon kan vara ett kraftfull sätt att skapa kontakt med den som du verkligen är.

Louise Hay har en spegelövning som jag gjorde när jag gick hennes kurs i London. Den går ut på att du tittar in i dina ögon och säger fina saker till dig själv. Att titta sig själv i ögonen väcker känslor och dessa känslor visar de lager och masker man har tagit på sig under livet. Detta leder ofta till att vi viker undan med blicken efter ett tag för att det kan vara smärtsamt att möta sig själv. Stannar du länge med blicken kan du få kontakt med din själ. Det kan ju verka väldigt fånigt och kännas fullständigt onödig att titta sig själv in i ögonen, fast om jag inte kan se mig själv för den jag är så kan ju ingen annan heller göra det. Vi visar inte den vi är på riktigt för att vi inte har kontakt med vår egen själ, den som vi verkligen är, vårt sanna jag.

Det är kanske därför ett möte med ett barn kan vara så befriande för där saknas ofta dessa lager och masker. Ett barn har ännu inte anpassat sig till omgivningen och de förväntningar som andra så lätt lägger på dem. Som förälder är det lätt att hamna i skuld för att vi är närmast våra barn och påverkar dem med hur vi är, agerar och reagerar. Det går aldrig att vara en ”perfekt” förälder eftersom vi har med oss generationers olika mönster som vi omedvetet för vidare. Det är en del av hur det fungerar att vara människa. Däremot lever vi nu i en tid där vi är mer medvetna om att göra förändringar som utvecklar oss själva. Det viktigaste med att vara förälder tror jag, är att titta på oss själva med ömhet och förstå att det är en utveckling. Inse att det aldrig kommer bli helt perfekt eller optimalt och att det är en del av att vara människa. Astrid Lindgren sa så mycket kloka saker och jag tycker så mycket om hennes ord ”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.”

Vi vet att i många generationer innan oss fick barn inte samma uppmärksamhet och kärlek som idag. De behandlades på ett annat sätt. Detta påverkar även oss idag eftersom det tar tid att förändra mönster som sitter rotade i våra släktled. När jag växte upp pratades det inte alls om känslor, helst skulle jag inte visa eller uttrycka mina känslor. Med mina barn pratar jag om känslor och vad de känner. Jag tror att få sätta ord och bli lyssnad på gör att det där ljuset som lyste starkt i våra ögon när vi föddes har lättare att få kraft och lysa på nytt. Maya Angelou sa ”Låt inget dämpa det ljus som strålar inom dig.” Vi har alla ett ljus inom oss, en livskraft, och att börja förstå detta är starten. Livet går ut på att hitta tillbaka till vårt ljus, det där som strålade när vi föddes och förstå vilken kraft vi alla bär på, en unik kraft för var och en av oss.

Vårt sökande av mening med livet är ett försök att hitta ljus när vi känner  mörker. Att flytta fokus och se de ljus som finns runt omkring oss, i varandra och i oss själva. Att omfamna det där mörkret och inte låta oss skrämmas av det. Jag tror att mycket av vår rädsla att lysa och synas är för att vi är rädda för att misslyckas. När vi misslyckas känner vi oss blottade och synliga. Samtidigt är det ju märkligt med just ordet misslyckande för det är ju också enda sättet att utvecklas som människa, vilket gör att själva ordet misslyckande blir så tokigt. Det är mer som feedback för att växa och bli ännu bättre på det som vi gör.

Tänk på dig själv som barn när du började resa dig och ta dina första steg. Tänk om du hade gett upp när du trillade första gången? Eller tänk på Thomas Edisons alla försök att skapa glödlampan. ”Jag har inte misslyckats, jag har bara testat 10 000 sätt som inte fungerar.” Istället för att se misslyckande som något personligt, börja titta på det som något normalt i vår utveckling som människa. Vi blir aldrig helt klara som människor. Det finns inget slutmål i att vi plötsligt en dag är en fulländad människa. När vi tänker på detta kan vi lika gärna låta vårt ljus lysa redan nu och låta ordet misslyckande få en ny betydelse och mening i livet, ett ord för ännu ett steg i vår fantastiska utveckling.

Om vår själ vill och längtar efter att vi skall leva ett liv fullt ut, leva livet  fullständigt som den vi är här på jorden, så är det ljuset, vår livskraft vi behöver få fatt i. Ljuset som lyste i våra ögon när vi föddes behöver vi hitta tillbaka till på nytt. För i det ögonblicket vi föds har omgivningen ännu inte hunnit lägga på oss förväntningar och generations  och samhällsmönster på oss. Om vi är nyfikna på att utvecklas så börjar oftast vårt sökande utifrån. Vi letar efter vad som kan göra oss lyckliga och få oss att må bra nästan som en förnimmelse av ljuset och livskraften vi en gång hade kontakt med. Vi söker utanför oss själva för att fylla denna längtan.

När vi letat och ändå inte riktigt känner den fullständigt ”dör” en bit av oss. Vi går in i en sorg och vi tappar bort vem vi är och vad vi vill. På ett sätt så är det som att vi ”dör” för att någon ny skall kunna födas. En möjlighet att få vakna upp på nytt, en insikt som är som döden, döden av den vi var. Sedan befinner vi oss i ett mörker och vi kan känna en hopplöshet för att ingenting händer och allt känns meningslöst. Efter en tid kan vi förnimma ljuset i mörkret. Vi börjar förstå att allt det där jag sökte inte fanns utanför mig själv, det fanns inom mig. Ljuset och kraften finns i mig och det är som om vi föds på nytt när vi får kontakt med  ljuset. Ljuset som fanns där när vi kom hit till jorden har alltid funnits där och tålmodigt väntat på oss att vi skall upptäcka det på nytt.

Det är först när vi tillåter oss att omfamna mörkret, som vi kan förstå oss själva, alla dessa lager som vi har. När vi låter oss vara i mörkret och inse att ljuset finns, alltid har funnits där, förstår vi att det bara är lager på lager som varit i vägen i vårt mörker. Det är lite som att dra bort dessa lager, nästan som gardiner som är i vägen eller en massa moln som skymmer solen. När denna insikt landar i oss, när vi vet att ljuset fanns där hela tiden kan vi alltid återvända till det. För mörkret finns här också, den är en del av livet. Mörkret finns här för att skapa kontrast och få oss att längta och minnas ljuset på nytt.

Att leva ett liv där du har kontakt med ditt ljus är att leva ett liv från ditt eget centrum. Det är din sanna natur, det är din livskraft, ditt inre ljus och det är kärlekens närvaro i dig. Dagligen behöver vi påminna oss
själva om detta. Denna påminnelse hjälper oss att leva ett mer kreativt och inspirerande liv. Ett liv där du är i kontakt med ditt ljus, din själ, hjälper dig att ta fram dina unika talanger som du kom hit med och dessa hjälper dig att uppfylla ditt syfte. Din själ kallar på dig och den vill att du skall lyssna så att du kan lysa starkt och klart. Låt oss tända vårt ljus varje dag inte bara när vi fyller år. Lys, Lys, Lys för dig själv och lys upp vägen för alla andra. TACK för att DU finns och strålar ditt unika ljus i vår värld! Jag önskar dig en strålande dag i ljusets tid.

Ps. Bara att påminnas om ditt ljus kan väcka din låga på nytt! Ds.

Sök och finn
Följ mig gärna!

Tidigare tankar och funderingar

HOPPSAN

HOPPSAN

HOPPSAN - Det är något speciellt med ordet hoppsan. Det är ett ord som följt med mig länge och som jag tycker om att...

läs mer
INTUITION

INTUITION

INTUITION - Vi har alla tillgång till intuitionen som är den fantastiska förmågan att bara veta. När vi är i kontakt...

läs mer
LYCKA

LYCKA

LYCKA - Alla vill vara lyckliga! Det är ju därför vi är här, vi vill känna och uppleva lycka och vi strävar hela tiden...

läs mer