KREATIV

Publicerad: 8 mar, 2023
KREATIV - Mia Skimmerstrand - Andlig Coach

KREATIV

 – Ordet kreativitet kommer från latinets creo som betyder att skapa. Något vi alla människor gör hela tiden även om många tänker att bara vissa är kreativa.

Under antiken så betraktades kreativitet som en gudomlig ingivelse och det är kanske detta tankesätt som vi fått med oss när vi tror att det bara är vissa som har eller kan få den kontakten. När vi tappade bort att vi alla är gudomliga varelser så tappade vi kanske bort att vi är kreativa? Kreativitet är ett ganska nytt ord i svenska språket och myntades först 1959. Jag undrar vad för ord som användes innan eftersom det är en sådan naturlig del i att vara människa, att vara kreativ. Den är viktig för vår personliga utveckling, att lära sig något nytt. Idag studeras kreativitet i universitetsvärlden där man anser att kreativitet ”är en stor och viktig del” och det viktiga med den kreativa processen är att ”man förändras och förändrar”.

Ofta tror vi att vi behöver få eller känna inspiration för att kunna vara kreativa. Fast jag ser det som att allt vi gör på olika sätt är kreativt och att ingivelser som dyker upp är inspiration på olika sätt. Det kan vara allt från att du flyttar på något i ditt hem för du känner att den skall stå på en annan plats, till att du skickar ett sms till någon som du tänker på. Om du följer alla dessa impulser skapar det ett flöde. Ibland vet vi inte varför vi vill flytta på en sak och när vi gjort det så känns det energimässigt bättre i rummet. Du vet som att röja bort den där högen med papper, något händer när den inte längre ligger där. Eller när du tänker på någon och hör av dig. Det kanske är så att den personen behövde höra din röst eller få dina ord i just den stunden. Energin som kommer via dig gör skillnad. Detta är för mig att vara kreativ, att vi hela tiden skapar på något sätt, ofta utan att vi ens tänker eller reflekterar över det.

I vissa stunder när inspirationen kommer och kreativiteten flödar kan vi hamna i ett flow, ett uttryck som psykologiprofessorn Mihaly Csikszentmihalyi myntade i sin flowteori. Flow handlar om att vårt medvetande blir ett med en handling som utförs. Detta leder till att vi hamnar i total harmoni, just där och då, i ett tillstånd av eufori och lycka. Flow är en effektiv stressreducering och en upplevelse som gör att du glömmer tid och rum.

Hur hamnar man i flow? Det gäller att utmana sig själv, göra något lite utanför sina förmågor. Det krävs ett syfte så att du kan fokusera på uppgiften. Undvika avbrott, alltså ingen multitasking eller att ha för många bollar i luften. Fokusera på processen, inte på slutresultatet. Även om det är viktigt att ha ett mål så gäller det att njuta av resan och inte låsa fast sig vid målet för att kunna hamna i flow. Det är som ett intensivt fokus och koncentration på det som du gör där handling och medvetande smälter samman. Du får en förändrad tidsuppfattning, den subjektiva upplevelsen av tid förändras. Det är viktigt att göra något som du verkligen tycker om. Det behöver finnas en balans mellan den utmaning uppgiften ger och dina färdigheter inom området. Då uppstår en perfekt balans av kontroll och känslorus där allt bara flyter, ett flow.

Har vi en gång upplevt flow vill vi gärna uppleva det igen och precis som mycket annat handlar det om att öva för att lättare hamna där på nytt. Du kan uppnå detta tillstånd när du arbetar, tränar, utövar en hobby, springa, skriva, läsa, måla, yoga, simma mm. Det är väldigt individuellt vad som gör att du hamnar i flow. Du får undersöka  vad som passar dig och fundera på när du hamnat i flow och vad du gjorde just då.

Kreativitet inleds med en idé. En idé är inspiration för mig. Jag tycker det är så spännande att fundera över var denna idé kommer ifrån? Är det något jag sett eller hört? Författaren Elisabeth Gilbert har skrivit en fantastisk bok som heter Stor magi, som jag verkligen rekommenderar. Hon beskriver att hon har en idé till en bok men att hon är inte riktigt är redo att ta tag i den så hon börja skriva på en annan bok. Hon möter en annan författare och när de talar med varandra så har den här författaren skrivit en bok med liknande handling. Elisabeth förstod att när hon försummade idén så flög den iväg för att förverkligas av någon annan. Jag ser det också så, att idéer finns hela tiden omkring oss och längtar efter att förverkligas. Idéen letar efter någon som kan skapa och när den personen inte gör det så letar den vidare efter någon annan. Om en idé pockar på din uppmärksamhet är den värd att ta tag i, låt inget hindra dig för att ”plocka” ner den.

Ibland väntar vi på rätt tillfälle och kan skylla på att det inte är rätt just nu, vi är inte på rätt plats till exempel. Det är inte de yttre omständigheterna som hindrar oss, det största hindret är vi själva. Vi är vårt största hinder för kreativiteten. Ofta har vi alla någonstans på vår väg mött människor som kommenterat eller kanske till och med ratat något som vi skapat eller gjort. De som har kommenterat är ofta låsta i sin egen kreativitet, rädda och omedvetna när de uttalat sig. Vi kan också ha jämfört oss med andra och en röst inom oss säger att vi inte är tillräckligt bra. Känner du igen den? Vår inre röst hindrar oss och skapar rädsla.

Vi behöver ta tillbaka vår kraft genom att acceptera att kreativitet är en mänsklig egenskap. Det är en naturlig egenskap som vi alla har och den kommer till uttryck på olika sätt, är unik för var och en av oss. Alla avslag, allt som inte andra uppskattat, det där som känts som ett nej, är ett av det största hindren för kreativitet. Det gäller verkligen att öva och lära oss att inte ta det personligt. Det är oundvikligt och en del av livet i möten med andra. Ingen av oss kommer undan dessa upplevelser i livet.

Inom konsten har man talat om en musa som en källa till inspiration. Tidigare när det mest var män som framträdde med sitt skapande sas det att det stod en kvinna bakom varje framgångsrik konstnär. Musan var mannens största inspirationskälla. Ofta var denna relation mellan konstnären och musan romantisk och nästan alltid dramatisk. Kvinnor fungerade som inspirationskällor för konstnärer, musiker och poeter och gick under fenomenet musor. Inom den grekiska och romerska mytologin var musan ursprungligen poesins gudinna som sedan inspirerade både konstnärer, filosofer och andra intellektuella. Musan kunde bota skrivkramp och bristande inspiration och var ofta konstnärens älskarinna. Det har alltid legat en mystik kring musan. Ordet lever kvar i det moderna språket som musik och museum.

Alla på planeten har förmågan att vara kreativa och föda idéer. Kreativiteten flödar genom oss och det finns en mystisk kraft som levererar den. Man skulle kunna se den kreativa kraften som flödar genom oss som ”musan”. Musan är alltid på jakt efter människor för att få skapelser som väntar på att födas. Dyker vi dock inte upp varje dag utan bara när vi känner för det så kommer musan att flytta sig till någon annan. Den vill helt enkelt agera på våra idéer utan dröjsmål. Vi är som farkosten för skapelsen att komma till världen. Ju mer vi dyker upp i vår kontakt med musan (kreativiteten) desto tydligare blir kommunikationen och desto lättare börjar skapelserna att flöda. Så när en musa väljer dig är du helt enkelt den perfekta farkosten för budskapet. När den talar, agera!

Det är dags att vi litar på och tar tillvara på kraften som flödar genom oss. Dags att acceptera, den är helt naturlig och passerar genom oss. Det handlar inte om ett resultat utan att ta sig tid att uttrycka dig själsligt genom kreativiteten. Lita på längtan som finns inom dig och låt den leda dig. Dennaintelligens som skapat även dig, behöver tas om hand dagligen genom ditt kreativa handlande. Var uppmärksam och bara gör. Vänta inte, gör precis just NU! Vi behöver inte vara rädda eller ta kreativitet på allt för stort allvar, den vill ju leka och dansa med oss. Den vill helt enkelt flöda genom dig. Vilket kommer ge dig en känsla av: 
F – Frihet
L – Lycka
O – och Optimerar
W – din Wowupplevelse!
Oj, nu blev jag inspirerad att leka med det härliga ordet FLOW. Go with your FLOW!

Sök och finn
Följ mig gärna!

Tidigare tankar och funderingar

VATTEN

VATTEN

VATTEN - Där det finns vatten finns det liv. När vi skapas från en liten cell till människa låg vi i vatten. I vår...

läs mer
MIRAKEL

MIRAKEL

MIRAKEL - Ett mirakel eller ett under är en oväntad händelse som inte kan förklaras. Ett mirakel betraktas ofta som...

läs mer
SKRATT

SKRATT

SKRATT - Minns du när du skrattade sist? Kommer du ihåg känslan i kroppen? Kändes det som bubblande läsk i kroppen?...

läs mer