MIRAKEL

Publicerad: 8 aug, 2023
MIRAKEL - Mia Skimmerstrand - Andlig Coach

MIRAKEL

 – Ett mirakel eller ett under är en oväntad händelse som inte kan förklaras. Ett mirakel betraktas ofta som något övernaturligt eller något Gudomligt. Kanske tänker vi främst på mirakel när någon varit sjuk eller döende och blir frisk och ingen kan förklara hur det gått till. I princip alla religioner utgår från att mirakel kan ske.

Vi är mirakel

Jag hade inte funderat så mycket på mirakel innan jag fick barn. När jag blev mamma så blev det tydligt för mig att mirakel kanske inte var något som bara skedde med helgon och i kyrkan utan något som är en del av att leva som människa. Mirakel behöver inte vara något storslaget, gigantiskt och orealistiskt. Jag läste ett citat; var realistisk, planera för ett mirakel. Det är kanske just det där, att vi inte tror på mirakel, eller tror att mirakel sker för andra men inte mig. Det blir extra tydligt när ett barn har kommit till världen, att ett barn blir till är så enormt storslaget och verkligen ett mirakel varje gång det sker. Tänk att alla, både du och jag, har blivit till på detta sätt, alla är vi mirakel! Tänk att en förlossning kan ske, att ett barn kan komma ut ur en kropp. Vi vet att det är helt naturligt och det sker överallt i hela världen hela tiden, samtidigt är det ett under varje gång. Tänk så mycket som skulle kunna gå tokigt men oftast går rätt och ett barn kommer till denna värld. Många som jobbar som barnmorskor säger att de känner förundran varje gång, att det är magiskt varje gång de får ta emot ett barn i sina armar. Tänk att få jobba så nära det Gudomliga!

Barn och mirakel

Från det ögonblicket jag upptäckte att jag var gravid startade en oro som jag tidigare inte haft. En gång mamma, alltid orolig, sa Tullia von Sydow. Jag förstår precis vad hon menade. Innan var jag kanske orolig ibland men från den stunden som jag blev gravid så var det en helt ny typ av oro som infann sig i mitt system. Den är kanske nedärvd på något biologiskt plan? Det är så mycket som kan hända under en graviditet och att bli mamma kommer med en ny typ av ansvar där du sammankopplas med ditt barn. Du är där för att skydda ditt barn så oro får en helt ny innebörd. Hur kommer nu mirakel in i allt det här för oro känns ju inte så nära mirakel? Jag upptäckte att så fort mina barn började röra på sig så gick det fort och det hände mycket, samtidigt var de få gånger som det gick riktigt illa. Oftast klarade de sig ovanligt bra, kanske bara några skrubbsår eller inte ens det om de hade trillat. Som om det fanns ett extra beskydd. Dessa stunder kom med känsla av mirakel varje gång det gick bra fast det verkligen kunde gått så illa.

Allt är mirakel

Tänk om det är så att mirakel är det naturliga tillståndet? Att allt är mirakel? När mirakel inte sker så är det snarare något konstigt än tvärtom? Tänk om vi uppfattat fel, att det är helt naturligt med mirakel? Mirakel är det naturliga tillståndet i livet. Allt som inte går att förklara är det naturliga tillståndet. Allt som vi gärna skulle vilja förklara och hitta en orsak och anledning till hur det gick till, är det naturliga. Det är så det skall vara, vi skall inte kunna förklara, det är en del av att vara människa, allt går inte att förklara. Mirakel är naturligt, de existerar hela tiden, vi kanske inte alltid förstår eller fattar men de existerar där ändå hela tiden.

Är Mirakel naturligt?

C. S Lewis har skrivit en bok med temat Mirakel och långt efter hans död är ämnet aktuellt. Han hävdar att det övernaturliga är en nödvändighet i den kristna verklighetsuppfattningen. Det centrala miraklet är att Gud blev människa och alla andra mirakel har sin grund i detta. Hur kan vi som människor förhålla oss till det mirakulösa? Kan det bli en del av att vara människa och en mer naturlig del av att leva här? Dessa tankar som C. S Lewis hade för många år sedan känns ännu mera aktuella idag när världen runt omkring utmanar oss så mycket. Att se mirakel mitt i vardagen är kanske det som kan göra den största skillnaden för oss att klara av livet här och nu. Se det där magiska som livet kommer med och inse att det är naturligt med mirakel.

Fråga om ett mirakel

Om vi börjar se mirakel som det mest naturliga som sker kanske det också blir lättare att fråga om mirakel de gånger vi inte har tillit. Det är lite som att be, det kan finnas ett motstånd, som att vi stör eller inte är tillräckligt värda att fråga. Fast om mirakel är naturligt och vi för tillfället inte ser eller känner det så kanske just att fråga, visa mig ett mirakel, är det enda vi behöver göra. Mirakel kan vara ett skifte av tankar, ett skifte av en känsla i kroppen, något som plötsligt känns lättare. Något har skiftat inom dig och det är ett mirakel så som jag ser det. Det där skiftet inom dig påverkar alla du möter och så förändras världen, en person i taget, för vi är alla sammankopplade med varandra. Slappna av och våga se på mirakel som det mest naturliga, att det är en del av att vara människa. Om din tanke är att mirakel sker blir livet mer magiskt att leva.

Mirakelkursen

Det finns en bok som heter En Kurs I Mirakel, A Course In Miracles. Det är en andlig bok och genom olika lektioner kan vi nå fram till vårt naturliga tillstånd av kärlek. Vi omskolar vårt medvetande så att vi kan agerar utifrån kärlek i stället för rädsla. När vi börjar förstå att endast den andliga dimensionen av oss är verklig kan vi släppa taget om vår rädsla och uppleva sann kärlek och glädje. I inledningen till boken så står det att kursen syftar inte till att lära ut kärlekens mening, för den ligger bortom det som kan läras ut. Den syftar till att ta bort de blockeringar som hindrar medvetenheten om kärlekens närvaro. Ju mer medvetna vi blir desto mer kan vi lyssna inåt mot vår inre vägledning och börja se att mirakel sker hela tiden. Det största miraklet är att vi ser på oss själva och andra på ett nytt sätt, genom kärlekens ögon. Genom att ändra vårt synsätt kan vi se det som hindrar oss för att upptäcka kärlekens närvaro som är vårt naturliga tillstånd. När vi förstår detta så är det ett mirakel. I boken står det att Mirakel är naturliga. När de inte inträffar har något gått fel. Det finns ingen rangordning av svårigheter i mirakler. Det ena är inte ”svårare” eller ”större” än det andra. De är alla desamma. Alla uttryck för kärlek är maximala. Mirakler uppstår ur ett mirakulöst sinnestillstånd, eller ur ett tillstånd av att vara redo för mirakler står det i denna bok, En Kurs i Mirakel. Mirakel är frihet från rädsla.

Vardagsmirakel

Så låt mirakel bli en del av ditt liv. Inte något som bara sker inom kyrkan eller med helgon utan något som sker i ett möte med någon annan och i mötet med dig själv. Det där skiftet i perspektiv som gör den största skillnaden hur du upplever dig själv och den värld som vi alla är en del av. När ditt perspektiv förändras så är det ett mirakel, för ett nytt synsätt gör skillnaden. Det är inte meningen att vi alla skall se på livet på samma sätt. Det är meningen att du skall uppleva det på ditt sätt och när vi skalar bort alla lager som lagts på oss, hur vi ”borde” uppfatta livet, när dessa sakta tas bort så får du ett nytt perspektiv vilket gör den största skillnaden i ditt liv. Det är inte som vi alltid kan vara i detta perspektiv, vi pendlar och när vi tar kontakt med vår själ på nytt så minns vi. Se på det som att du kommer hem till ”homebase” när du minns och var snäll mot dig själv när du glömmer. Du är människa, en del av att vara människa är att vi glömmer! Låt en ny tanke få dig att minnas på nytt. Hitta sätt att ta dig tillbaka till ”homebase”. Att vara människa är att pendla mellan olika synsätt. Utmaningen är att minnas och när du minns är det ditt mirakel.

Sök och finn
Följ mig gärna!

Tidigare tankar och funderingar

VATTEN

VATTEN

VATTEN - Där det finns vatten finns det liv. När vi skapas från en liten cell till människa låg vi i vatten. I vår...

läs mer
SKRATT

SKRATT

SKRATT - Minns du när du skrattade sist? Kommer du ihåg känslan i kroppen? Kändes det som bubblande läsk i kroppen?...

läs mer
LÄNGTA

LÄNGTA

LÄNGTA - Åhhh, detta härliga ord längta, som är ännu härligare på engelska longing, väcker något inom mig. Allt börjar...

läs mer