MEDITATION

Publicerad: 8 jul, 2022
Tankar - Meditation - Mia Skimmerstrand - Andlig Coach

MEDITATION

 – För mig finns det ett liv före och ett liv efter att jag började meditera. Det är inte så att jag insåg det i den stunden utan mer när tiden gått och jag kunde känna förändringen i mig och även att andra påpekade att något med mig var förändrat.

Det var inte enkelt för mig att börja meditera. En jobbsituation gjorde att jag helt enkelt behövde göra något för att hantera den press/stress som jag upplevde. Jag minns inte vem som rekommenderade det, kanske var det en läkare som nämnde att jag kunde prova med tanke på hur mitt liv såg ut.

Mellan mina produktioner anmälde jag mig till en kurs och jag kände mig så obekväm. Det kändes ångestfyllt att sitta på en kudde med andra människor. Jag skulle följa min andning och det var som om alla mina tankar exploderade och expanderade, de ökade i antal och hastighet bara jag satte mig på den där kudden. Ont gjorde det också i ryggen, i höfterna, i knäna. Jag kände ett enormt obehag.

Eftersom jag är lite av personlighetstypen ”duktig”, inte alltid så gynnsamt men i detta sammanhang var det bra eftersom jag beslutade mig för att göra hela kursen och inte hoppa av. Jag gick dit, hade ingen skön känsla alls i kroppen, ett enormt motstånd och kände nästan hur alla som satt i rummet kunde ”höra” mina tankar och hur mitt hjärta bultade. Meditationsläraren talade med sin milda röst och satte ord på många av de känslorna som jag upplevde och det verkade som om de som satt i rummet upplevde något likande.

När vi närmade oss slutet av kursen, när det var två gånger kvar hamnade jag i ett tillstånd som kändes bekant fast jag inte riktigt kunde förstå varför. Plötsligt var det lite tyst, skönt och inte så många tankar, mer avstånd mellan tankarna, som härliga mellanrum att bara vara i. Och så ryckte det till i min kropp och var jag tillbaka i min kropp på kudden och i salen igen. Den där stunden, om den nu var lång eller kort vet jag inte, väckte något inom mig, en längtan att få vara där lite mer. Den sista gången på meditationskursen hände ingenting av det där jag upplevt, bara massa tjattrande tankar och rastlöst obehag i kroppen.

När vi skildes åt gav meditationsläraren oss en uppgift eller snarare gåvan att vi skulle fortsätta på egenhand i minst 21 dagar, gärna 40 och sedan hör av oss till henne och berätta. Jag kände hur allt blev jobbigt och presterande igen, fast det kändes också oartigt att inte göra som hon sa. Jag ger det 21 dagar, när jag kom till 21 dagar ville plötsligt någon del av mig fortsätta.

Meditationen har funnits med i mitt liv under många år. Jag gjorde den inte dagligen från början utan det var först när min yngsta dotter föddes och jag kände att jag behövde ha egen tid för att klara av att vara mamma. Den där stunden blev inte längre förhandlingsbar i mitt liv utan viktig. Den blev lika viktig som att dagligen borsta tänderna och det hoppas jag att meditation även kan bli för dig.

Jag tror att vi människor behöver ge oss själva tid att baravara, en tid att stilla oss, en tid att vara med vår själ. En stund att få kontakt med oss själva och det som är större än oss och detta kan meditation erbjuda och ge. Dock skall vi inte tro att varje gång vi sätter oss och mediterar så händer något eller att allt känns underbart och fantastiskt. Ibland gör det såklart det men oftast inte, det gäller att släppa prestationen kring meditation och snarare se den som en gåva vi ger till oss själva. En stund att vara, landa och ladda oss själva oavsett hur just den här gången blir när jag mediterar.

Jag kan säga att meditera är det viktigaste jag gör varje dag. Den ger mig ett stöd både som människa och själ på min livsresa här. Att meditera är en av ingredienserna i min andliga praktik/ritual som hjälper mig att hålla och stärka kontakten med min andlighet. Jag ser min andliga kontakt, min personliga relation till min andlighet som fyren i mitt liv. Om jag behöver förkorta min dagliga praktik/ritual är meditationen det enda jag gör, allt annat kan jag ta bort utom just meditationen. Meditation är verkligen något som jag vill ge vidare till mina barn. Har de med sig detta livsverktyg kommer de alltid att hitta hem till sig själva igen, vad livet än kommer med.

Meditation är att vara, att lära sig att vara eller komma håg hur det är att vara. Dagligen hamnar vi i olika lägen, vi är på väg, vi skall ha, vi vill ha, eller försöker att få något. Vi gör hela tiden saker istället för att vara. Stunden du väljer att meditera väljer du varandet över görandet. Meditation är helt enkelt tiden jag ger till mig själv för att vara, vara med mig själv, vara med mitt liv, vara med mitt hjärta och med mitt sanna sinne. I detta ”varandet” kan vi uppleva vår originalenergi. Den där energin/känslan/upplevelsen som tar oss närmare vårt hjärta och där vi kan uppleva en enhet med allt. Meditationen gör mig mer hjärtcentrerad och mer närvarande. Jag blir en bättre lyssnare, har mer tålamod, är mer kreativ och är snällare mot mig själv och andra.

Prova gärna den här BaraVara Meditationen:
Ge dig själv 5 till 10 minuter. Andas in, blunda och tillåt dig själv att vara. Låt din kropp få landa och låt ditt hjärta öppnas. I början kommer du märka tankar, kanske irritation och även otålighet. Låt allt det där få vara där och efter en stund kommer det att kännas lättare och skönare. Inget mer göra, bara vara. Ta ett till andetag och se om du kan låta dig själv uppleva kraften i att du bara är. Genom detta varande kan du uppleva glädje och frihet som är en del av den du är och som alltid finns där när du bara är. Stanna här så länge du vill och ta sedan ett djupt andetag och öppna dina ögon.
Det är verkligen så här enkelt, det går inte att göra fel och det blir bättre och bättre ju fler gånger som du gör det, jag lovar. Börja med några minuter per dag och se det som en gåva som du ger till dig själv.

Vi har ju alla dessa tankar som dyker upp ännu tydligare när vi mediterar och som kan få oss att känna, jaha, jag kan tydligen inte meditera…. Jag hörde en sådan vacker och fin beskrivning av när sinnet och tankarna drar iväg med oss. ”När ditt sinne vandrar, oroa dig inte; ta bara med barnet tillbaka till filten.” Att se på sina tankar och sitt sinne som ett barn som kryper iväg från filten på en picknick, med ömhet tar vi tag i barnet och leder barnet tillbaka till filten. Denna fina beskrivning kan kanske även hjälpa dig när du upplever att dina tankar blir extra intensiva när du mediterar eller vid andra tillfällen i livet.

Prova och testa dig fram och hitta en meditation som passar dig och låt den förändras under livet precis så som du förändras under ditt liv. I perioder väljer jag en meditation som jag gör i 40 dagar. Det kan vara en i tystnad, en med ett mantra, en som är guidad eller kanske en med musik. Om det är någon jag fastnar för kan jag återvända till en av meditationerna och göra den på nytt i 40 dagar. Testa dig fram och känn, vad behöver jag och längtar efter just nu?

När du tillåter dig själv att vara någon gång per dag i allt görande som vi alla håller på med, kan du ta med dig den känsla till andra delar av ditt liv. Att ge sig själv en stund att vara är ett fantastiskt sätt att börja dagen på. Den sätter en känsla i kroppen som påminner dig om att glädjen och friheten finns här, när livet rullar på med allt sitt görande. Vara är en del av den du är, när du mediterar sätter du dig i kontakt med den delen. Din dagliga meditationen blir din påminnelse om din originalenergi. Om du väljer att meditera på morgonen blir det som att lägga grunden inför dagen och det pågående livet.

En del upplever att den tystnaden som uppstår när vi stillar oss eller mediterar är obehaglig och väcker en känsla av ensamhet. Om du känner så kan du prova att tänka att du bjuder in en vän som mediterar med dig. Det kan vara någon som du känner eller någon person som inspirerar dig, någon som vandrar här på jorden just nu eller som lämnat sin fysiska kropp. Låt personen eller personerna sitta med dig i din meditation. Du kan också tänka att när du mediterar sitter någon/många andra i världen och mediterar samtidigt, du är inte ensam. Vi är aldrig ensamma, vi är alla sammankopplade i detta varande, vilket är så vackert och kraftfullt.

Jag hoppas att jag väckt din nyfikenhet att prova och om du redan mediterar, fortsätt och låt det bli en del av ditt liv som att borsta tänderna. Jag lovar, meditation kommer göra skillnad i ditt liv och för de människor du möter. Se om du kan få in meditationen i ditt liv nu under sommaren så att när vardagen drar igång igen är den redan en del av ditt liv.

Jag önskar dig en riktigt skön och mediterande sommar!

Sök och finn
Följ mig gärna!

Tidigare tankar och funderingar

HOPPSAN

HOPPSAN

HOPPSAN - Det är något speciellt med ordet hoppsan. Det är ett ord som följt med mig länge och som jag tycker om att...

läs mer
LYS

LYS

LYS - Hur mycket påverkar månaden och årstiden som vi föds i? Påverkar detta våra karaktärer? Jag föddes när det var...

läs mer
INTUITION

INTUITION

INTUITION - Vi har alla tillgång till intuitionen som är den fantastiska förmågan att bara veta. När vi är i kontakt...

läs mer