KärLek

Publicerad: 8 maj, 2022
KärLek - Andlig Coaching - Mia Skimmerstrand - Andlig Coach

KärLek

 – Kärlek ett ord som väcker något inom alla. Hela vårt liv längtar vi efter kärlek och eftersträvar att få uppleva den. En del är tydliga med sin längtan medan andra gömmer den lite och vågar inte ta ordet i sin mun, för att det känns för stort och kanske ibland naivt eller pretentiöst. Tänk alla böcker, filmer, poesi och sångtexter som på olika sätt försöker att förklara eller närma sig kärleken. De vill återväcka känslan av kärlek inom oss. Kärlekens kraft är så stor att den får oss människor att våga möta en annan människa, blotta oss, visa vårt innersta. Den får oss också att våga leva vidare, skapa och skaffa barn till denna värld. Den kan även få oss att tappa fotfästet i visa stunder och få oss att känna oss fullständigt galna.

Kärleken beskrivs av de flesta människor som en varm och intensiv känsla av ömhet, omtänksamhet och känslomässig närhet som kan men inte behöver vara förknippad med sexuell åtrå. När vi visar vår kärlek så säger vi att vi älskar. Detta ord som ofta låter mer fantastiskt på andra språk…. Je t’aime, I love you, Ti amo… Jag önskar att vi skulle ha många fler ord för kärlek eftersom det finns så många olika nyanser när vi upplever denna energi och kraft.

Kärlek brukar delas in i fyra olika former, Eros, den romantiska och lidelsefulla kärleken, Agape, den förutsättningslösa kärleken som inte har någon sexuell ton, Philia, eller Fili som står för kärlek till blodsband, släktingar och vänskap och den sista, Libido som är den fysiska och sexuella kärleken. Kärleken brukar också delas in i tre stadier, attraktion, förälskelse samt kärlek. Man säger att en förälskelse övergår i kärlek efter ungefär 18 månader. Då förändras signalsubstanserna som uppstått under förälskelsen och pirret i magen övergår i mer välmående känslor. Vilket jag har bevis på i mitt liv då jag har haft två relationer som tagit slut vid 18 månader. Nu efteråt kan jag se hur dessa relationer inte hade förutsättningarna att klara övergången från förälskelse till kärlek. Så om du är i en relation som passerat 18 månader finns möjligheten att den fördjupas ytterligare och övergår eller övergått i en djupare kärlek.

Det är ju väldigt många hormoner och signalsubstanser som snurrar runt i våra kroppar när vi är förälskade och när vi är så där nykära. En skådespelare som jag jobbat med gav mig rådet att varje dag pussa på min partner för då fortsätter ”förälskelse-hormonet” att produceras i kroppen, sa han. Samma ”hormon”  eller kanske snarare signalsubstans finns i choklad lärde han mig också. Det kan vara en förklaring varför många älskar och inte kan leva utan choklad.

Ordet kär kommer från fornfranskans ”cher” som kommer från latinets ”carus” som betyder ”dyrbar”. Kanske är det därför som kärleken, den som vi har kär är som allra mest dyrbar för oss och därför också smärtar oss som mest? Vi är sårbara i kärleken vilket gör den så vackert dyrbar.

Jag kan minnas från när jag var väldigt liten att jag alltid haft en känsla av att jag kommer från KÄRLEKEN. Nu när jag blivit äldre så kan jag se hur den där känslan har präglat mig och också hur jag under olika delar av mitt liv tappat bort tron och kontakten med denna kraft. Kärlek är den gudomliga kraft som förbinder oss alla. Ungefär som elektricitet är kärlek den energi som går genom var och en av oss. Vi delar denna kärleksenergi på många olika sätt. Jag har haft många olika namn för min andlighet och jag ser på andligheten som att den är förbi alla religioner, att den är ovanför på något sätt. Sedan har människor skapat olika religioner för att förhålla sig till andligheten. Jag vet att vi alla är delar av denna kraft och just idag kallar jag min andlighet för Kärlekens Källa. Den Källan vi alla är en del av, Kärlek i dess sanna essens, den vi alla kommer ifrån, vilket känns väldigt starkt och vackert för mig.

Ibland brukar jag skriva Kärlek som KärLek för att dels avdramatisera ordet och också påminna mig själv om att det är ett sätt att leva i och med livet. Livet är oss kärt och vi behöver låta barnet få komma fram och leka i livet, leka mer med oss själva och de känslor som vi har. Inte alltid göra kärleken och livet så allvarligt. Våga säga när vi tycker om någon, våga vara spontana och älska mer och mycket. Livet är kort, så varför håller vi tillbaka så mycket av denna fantastiska kärlekskraft? Varför älskar vi inte fullt ut i både livet, oss själva och andra?

Tänk hur fantastiskt det skulle se ut och vara om alla bara helt enkelt älskade sig själva för den de är och allt vi är, alla delar, både skuggorna och var och ens starka kraftfulla ljus. Inget skulle kunna stoppa oss för det är bara vi själva som stoppar den där kraften. Många gånger kanske vi tror att den behöver se ut och vara på något speciellt sätt just för att vi blivit så färgade av böcker, filmer och musik hur det ”skall vara och kännas”. Vi behöver alla hitta vad kärlek och att älska är för just mig. Så Älska och låt KärLeken få blomma fullt ut i alla delar av ditt liv, den du varit, den du är och den du är på väg att bli.

En del säger att det egentligen bara finns två tillstånd eller känslor när man bryter ner alla känslor och det är Kärlek eller Rädsla. Vi väljer, vill vi leva i rädsla eller vill vi leva i kärlek? De är varandras motsatser och i varje situation som uppstår i ditt liv kan du stanna upp och fråga dig, vad vill jag känna och uppleva? Vilken känsla vill jag känna mer av i mitt liv? Som människa har vi fått den magiska gåvan att vi kan göra val, det är vi som bestämmer vad vi vill känna och uppleva i vårt livet. Med en ny eller annan tanke kan du ändra känslan i din kropp och din upplevelse, visst är det både fantastiskt och samtidigt en utmaning!

Mer KärLek till dig och mig i våra liv! Denna både fantastiska och magiska kraft skapar häftiga möten som utvecklar oss. Kärlek kan också leda till att det skapas nya individer som fortsätter att vandra här på vår vackra jord. Jag tror att vi är här för att öppna våra hjärtan, älska och acceptera alla delar av oss själva så att vi verkligen kan älska och leva livet fullt ut i allt vad livet kommer med.

I varje möte finns en möjlighet, i varje möte kan mirakel ske, våga välja KÄRLEKEN!

Sök och finn
Följ mig gärna!

Tidigare tankar och funderingar

VATTEN

VATTEN

VATTEN - Där det finns vatten finns det liv. När vi skapas från en liten cell till människa låg vi i vatten. I vår...

läs mer
MIRAKEL

MIRAKEL

MIRAKEL - Ett mirakel eller ett under är en oväntad händelse som inte kan förklaras. Ett mirakel betraktas ofta som...

läs mer
SKRATT

SKRATT

SKRATT - Minns du när du skrattade sist? Kommer du ihåg känslan i kroppen? Kändes det som bubblande läsk i kroppen?...

läs mer